Chia semínka - semínka běžců

19.10.2014 16:29

Semena šalvěje hispánské, známějsí jako chia semínka, mají vysoký obsah bílkovin a omega-3 mastné kyseliny a α-linolenové kyseliny a mají vysoce hydrofilní vlastnosti. Hodně se o nich lze dozvědět na stránkách, které se věnují pouze chia semínkám.

Využítí pro běžcě je pěkně popsáno níže. Já přidávám semínka běžně do jogurtů nebo domácích shaků. Též se dají přidávat chleba nebo koláčů.

Jak používat semínka chia?

Běžecká komunita využívá chia semínka především ve formě energetických gelů nebo nápojů před výkonem, případně si je přidává do traťovek. Základní chia-gel se vyrábí rozmícháním několika lžiček chia semínek v šálku vody nebo kokosového mléka. Za asi 10 minut semínka absorbují maximum tekutiny a lze je dále využívat při přípravě dobrot nebo rovnou konzumovat. Podle výživového poradce Víta Schlesingera chia gel vytváří bariéru mezi sacharidy a enzymy v těle, takže přeměna sacharidů trvá déle a energie se uvolňuje postupně, což umožňuje běžci lepší výdrž.

Někteří běžci si vystačí s energetickými nápoji, ale někteří si na delších trasách stěžují, že sladké sportovní nápoje vedou k prudkému stoupnutí hladiny cukru v krvi, což je sice skvělé pro krátkodobé zvýšení energie, ale v dlouhodobějším měřítku to vede ke stavům hypoglykémie. Semínka chia tyto negativní jevy zpomalují a navíc jsou snadno stravitelná, což zase ocení sportovci, kteří po celodenním užívání energetických nápojů například při survivalových závodech nebo ultramaratonech cítí nepříjemné podráždění žaludku.

Protože ale samotná chia semínka neobsahují téměř žádné sacharidy, je potřeba jejich konzumaci doplnit buď energetickými gely a žvýkačkami, nebo si dát před déletrvajícím výkonem chia-gel obohacený lžící medu, hrstí rozinek, banánem nebo pár kousky hořké čokolády.

Zdroj: https://rungo.idnes.cz/chia-seminka-a-bezci-04i-/behani.aspx?c=A140624_220029_behani_ura