Kynuté těsto

04.02.2016 10:39

Kynuté těsto používáme na koláče, buchty, knedlíky, chleba, vánočky, pizzu... Složení se vždy liší, ale základní zásady pro práci s ním platí pro všechny recepty. Zde je pár triků a postřehů, když začínáte s kynutým těstem.

  • Do pokrmů, které vaříme ve vodě, používáme mouku hrubou, klidně i krupici. Já osobně používám obojí půl na půl. Pro zbytek jídel, která se pečou, používáme mouku hladkou.
  • Všechny ingredience je dobré vyndat dříve, aby měli pokojou teplotu (vajíčka, droždí, tuk z lednice, případně mouku ze studené spíže).
  • Pokud je třeba pro recept aktivovat droždí, ať sušené nebo čerstvé, dejte do vlažného mléka nebo vody (záleží na receptu) lžičku cukru (i do slaných jídel, cukr droždí zaktivuje), přidejte droždí a nechte chvíli v teple vykvasit. Doždí začne na hladině tvořit pěnu. Voda nebo mléko nesmí být příliš horké, ideálně tak, abyste v něm udrželi prst.
  • Hladkou mouku je dobré prosít sítem, těsto bude nadýchanější.
  • Sůl by nikdy neměla přijít do přímého styku s droždím, prosijte ji tedy s moukou.
  • U kynutého těsta je lepší smíchat rovnou všechny ingredience najednou a nic postupně nepřidávat, ani vodu ani mouku.
  • Buďte trpěliví!! S kynutým testem je třeba chvíli pracovat. Těsto se bude zpočátku zdát řídké a lepivé, postupným hnětením houstne a přestává lepit. Může to trvat klidně i dvacet minut. Těsto je připravené ke kynutí ve chvíli, kdy se nelepí na ruce a stěny nádoby, je z něj krásně hladká hmota. Pokud je těsto gumovějčí, bude pečivo nebo knedlík hutnější, méně nadýchaný. Pokud je těsto vláčné a měkké, bude pečivo více nadýchyné.
  • Nádobu s těstem přikryjte utěrkou a nechte kynout v teple.
  • Když už je těsto v troubě, potlačte svou zvědavost a snažte se troubu otvírat pouze minimálně a raději až ke konci. Trpěliví buďte i s vyklápěním a hlavně nakrojením hotového pečiva z pekáče nebo plechu - pečivo krájejte až trochu vychladne, jinak by vám mohl celý výsledek práce splasknout.

Přeji hodně štěští.