Zdobení dortů

04.11.2014 12:16

Chystáte se péct dort a přemýšlíte, jak ho ozdobit? Pár tipů najdete níže a nějaké obrázky jsou ve fotogalerii.

Čokoláda 

Čokoláda by se měla správně rozehřívat ve vodní lázni. Druhou možností je ale mikrovlnka, jen musíte být opatrní, čokoláda se v ní snadno připálí. Doporučuji dát do mikrovlny na 30 vteřin, pak promíchat a znovu zopakovat.

Lépe se pracuje s čokoládou na vaření, ale zdobit se dá i čokoládou bílou. Dají se krásně kombinovat.

  • Poleva - čokoláda se dá použít jako poleva, je zbytečné kupovat hotové čokoládové polevy v sáčku, klasická čokoláda na vaření stačí. Chcete-li polevu pěkně křupavou, nic do ní nepřidávejte. Chcete-li, aby šla hladce krájet a nekřupala, přidejte do ní trochu tuhého tuku, tak se vám poleva taky lépe vyhladí.
  • Hoblinky – čokoládu nechte trochu povolit, aby měli pokojovou teplotu. Hoblinky se pak dají dělat klasickou škrabkou na brambory.
  • Tvary – potřebujete třeba číslo na dort? Čokoládu rozpusťte jako na polevu a na pečící papír vylijte číslo nebo jiný tvar a nechte ztuhnout.
  • „Malování“ čokoládou – na tmavou čokoládovou polevu můžete něco nakreslit rozehřátou bílou čokoládou.
  • Čokoládový toping – i tím se dá malovat na dort. Třeba na krém nebo na bílou čokoládovou polevu.
  • Čokoládový šlehačkový krém – šlehačku se smetana fixem vyšlehejte do tuha a přidejte rozpuštěnou čokoládu.

Marcipán 

Marcipán raději kupuji hotový. Dobarvit se dá ručně, nebo se dají koupit jednotlivé barvy. Pro ruční dobarvování je jednodušší pracovat s tekutým barvivem. S marcipánem se dobře pracuje, moc nelepí. Pokud jím chceme dort pokrýt, dá se vyválet mezi pečícími papíry klasickým válečkem.

Též se z něj dají vykrajovátky vykrajovat různé tvary. Pokud nejste zrovna tvořivý, dají se na dort zakomponovat koupené hotové figurky.

Fondán 

Je to vlastně cukr s glukózovým sirupem. Základ se dá též koupit hotový. Práce s ním je trochu náročnější než s marcipánem. Kupuji fondánovou hmotu v makru, která je určena například k potírání větrníků. Při dosypání moučkového cukru je z něj tvarovací hmota. Pro pokrytí dortu je třeba ho též vyválet, ale k pečícímu papíru by se přilepil. Pro vyválení fondánu si pomažte pracovní plochu máslem a vršek jen jemně posypte moučkovým cukrem. Na dort přenášejte fondán na volno namotaný na válečku. Dohladit se dá namočeným štětcem.

I z fondánu se dají vykrajovat různé tvary, ty pak doporučuji dosušit v troubě na pečícím papíře (třeba když už je trouba vypnutá po dopečení dortu).

Fondán se dá též barvit, nebo se dá dochutit citrónovou šťávou, pak je akorát třeba přisypat více moučkového cukru.

Moučkový cukr 

Udělejte si papírovou šablonu (jméno, číslo nebo obrázek), šablonu položte na dort a celé posypte moučkovým cukrem přes sítko.

Malování 

Na fondán nebo marcipán můžete i malovat. Dají se třeba použít barevné cukry v tubičce, ty smíchejte například s kapkou javorového sirupu. Čistým štětcem, pak malujte, co je libo. Neředěnými cukrovými barvami můžete kreslit obrysy i na čokoládovou polevu.

Jedlý papír 

Lze objednat tisk na jedlý papír, ten pak jednoduše na hotový dort položíte.