Zdravé stravování 1. díl - Snídaně

24.10.2014 10:36

Zásady zdravého stravování, kterými se řídím.

Tyto zásady nejsou nijak lékařsky ani vědecky podložené, jsou to pravidla, která jsem během času, co se zajímám o stravování, nasbírala. Vždy jsem si vybrala, co se mi zdálo rozumné,  a hlavně mi tom bylo dobře. Samozřejmě na každého funguje něco jiného, třeba vám tento článek pomůže jako inspirace, nebo jen navede vaše myšlenky o stravování trochu jiným směrem. 

 

Snídaně – start do dne

Snídat se snažím tak do hodiny od doby, co jsem vstala. Dlouho jsem nezvládala snídat hned po probuzení a tak jsem snídani nechávala až na pozdější dobu v kanceláři. Co mi ale dělá po ránu dobře je horká polévka miso s řasami. Tu později doplním ovesnou, rýžovou nebo instantní kaší.

Zdá se vám polévka k snídani divná? Mě to tak přišlo, ale zkuste sami. Polévka je dobrá obzvlášť v zimě, pěkně nás nastartuje a zahřeje. Řasami zároveň doplním minerály a další potřebné látky. Pokud vám nevyhovuje tato polévka, můžete zkusit třeba zeleninový vývar.

Kaše si dělám zásadně sama. Buď večer namočím vločky se sušeným ovocem do vody, nebo si namíchám instantní verzi anebo si uvařím rýži se sušeným ovocem v rýžovém mléce. Kaše sladím jen výjimečně, pokud máte potřebu sladit, doporučuji raději sirupy (javorový, agávový, kukuřičný apod.)

Takovou snídaní se pěkně nastartuje metabolismus, nebudete po ní unavení a pomůže to i pravidelnější návštěvě toalety.